تمرین ناکافی؛ دلیل عدم پیشرفت قرآنیان هرمزگان
کد خبر: 3940714
تاریخ انتشار : ۲۴ آذر ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۲

تمرین ناکافی؛ دلیل عدم پیشرفت قرآنیان هرمزگان

مدیرعامل موسسه فرهنگی و قرآنی آوای ملکوت میناب گفت: قاریان و حافظان هرمزگان فکر می‌کنند اگر زیر نظر استاد کشوری آموزش ببینند، حتماً موفق می‌شوند و دلیل موفق نشدن خود را نبود اساتید بین‌المللی می‌‌دانند، درحالی‌که دلیل آن نداشتن تمرین درست و کافی است. البته فضای مجازی راه را برای دسترسی به اساتید کشوری و بین‌المللی باز کرده است.

به گزارش ایکنا از هرمزگان، مؤسسات و فعالان قرآنی در این استان که عنوان «دروازه طلایی اقتصاد کشور» را به دوش می‌کشد با مشکلات بسیاری در مسیر فعالیت‌های خود مواجه هستند. هرمزگان استعدادهای قرآنی خوبی در بین اهل شیعه و سنت دارد اما هنوز نتوانسته آن‌طور که باید شکوفا و به‌عنوان یک استان قرآنی شناخته شود. با وجود صنایع، سرمایه عظیم دریا و بزرگ‌ترین بندر تجاری کشور بسیاری از خانه‌ها و مؤسسات قرآنی در این استان با مشکلات مالی بسیاری برای تهیه مکان، اساتید مجرب و پرورش استعدادهای قرآنی دست‌وپنجه نرم می‌کنند؛ هرچند گسترش فضای مجازی بابی را برای قرآن‌آموزان به منظور استفاده از اساتید کشوری و بین‌المللی باز کرده است. در این باره با مدیرعامل یکی از مؤسسات قرآنی شهرستان میناب گفت‌وگو کردیم که در ادامه می‌خوانید:


بیشتر بخوانید:


عماد ناصری، مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و قرآنی آوای ملکوت میناب، در گفت‌وگو با ایکنا از هرمزگان، اظهار کرد: مؤسسه آوای ملکوت با اخذ مجوز پروانه فعالیت از اداره کل تبلیغات اسلامی از سال 94 شروع به فعالیت کرد، از جمله فعالیت‌هایمان برگزاری کلاس‌ قرآن در رشته‌های مختلف از جمله مهد و پیش‌دبستانی قرآنی، روخوانی، روان‌خوانی، تجوید و صوت و لحن در سطوح مختلف از سطح یک الی 6 و همچنین کلاس‌های حفظ قرآن کریم ویژه خردسالان و کودکان با حضور اساتید مجرب شهرستان است.

وی ادامه داد: سالانه قریب به 500 قرآن‌آموز در رشته‌های مختلف قرآنی در مؤسسه آوای ملکوت آموزش می‌بینند و در حال حاضر در فضای مجازی قریب به 100 دانش‌آموز این مؤسسه در حال گذراندن دوره‌های مختلف قرآنی هستند. از جمله فعالیت‌هایی که در حوزه تبلیغی و ترویجی از گذشته تا امروز انجام داده‌ایم، راه‌اندازی محافل انس با قرآن کریم با عنوان «کاروان قرآنی شمیم وحی» در سراسر شهرستان میناب و شهرستان‌های همجوار از جمله بندرعباس، رودان، سیریک، هشتبندی و بشاگرد بوده است. همچنین محافل قرآنی را با عنوان «سه‌شنبه‌های قرآنی» در منازل و مساجد شهرها و روستاهای همجوار استان و کرسی‌های تلاوت خانگی را در شب‌های جمعه در منازل مردم شهر و روستا برگزار کردیم.

مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و قرآنی آوای ملکوت میناب تصریح کرد: از سال 94 گروه‌های تواشیح نورالهدی و بلدالامین که از گروه‌های ممتاز استان هستند و گروه سرود نوجوانان را تشکیل دادیم که در محافل و مساجد مختلف شهرستانی، استانی و کشوری برنامه اجرا می‌کنند. در طول مدتی که درگیر ویروس منحوس کرونا هستیم، کلاس‌های ما تعطیل نشده و از طریق فضای مجازی در رشته‌های روخوانی، روان‌خوانی، تجوید و صوت و لحن در گروه‌های سنی زیر 16 سال و بالای 16 سال برگزار می‌شود. یکی از فعالیت‌هایمان استعدادیابی قرآنی است. هم‌اکنون نیز در فضای مجازی تربیت استعدادهای قرآنی را در رشته تجوید و صوت و لحن دنبال می‌کنیم. در طول چند سال فعالیت مؤسسه آوای ملکوت قرآن‌آموزانی از جمله علی‌اصغر سالاری، شعیب دادرس، احمدرضا کریمی و محمدجواد فرحزاد توانستند در رشته‌های مختلف، قرائت، ترتیل و حفظ حائز رتبه‌های ممتاز شهرستانی و استانی شوند.

نداشتن مکان ثابت؛ از بزرگترین مشکلات مؤسسات قرآنی

وی بیان کرد: یکی از عمده مشکلاتی که اکثر خانه‌ها و مؤسسات قرآنی در سراسر استان با آن مواجه هستند، مکان ثابت است. در سال‌های گذشته مسئولان قرآنی تسهیلاتی را به مؤسسات قرآنی اختصاص داده یا زمینی اهدایی یا وقفی را در اختیار آن‌ها قرار می‌دادند و فعالان از این طریق خانه‌ها و مؤسسات قرآنی خود را احداث می‌کردند اما متأسفانه چند سالی است که تسهیلاتی به مؤسسات تعلق نگرفته و با توجه به بودجه‌های قرآنی استان، نیاز است که مسئولان تدابیری بیندیشند تا این بودجه‌ در اختیار مؤسسات فعال قرآنی قرار بگیرد و حداقل مشکل مکان نداشته باشند.

ضرورت وجود شورای تخصصی قرآنی

مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و قرآنی آوای ملکوت میناب ادامه داد: همچنین، هنوز نتوانسته‌ایم نیروهای با تجربه و آموزش‌دیده را در استان تربیت کنیم تا هرکسی در شهر و روستای خود بتواند قرآن‌آموزان را به‌خوبی تربیت کند. برخی افراد توان مالی استفاده از اساتید قرآنی کشوری و بین‌المللی مستقر در تهران، مشهد و دیگر شهرهای بزرگ را دارند اما در استان هرمزگان ظرفیت بسیاری برای صداسازی و آموزش تجوید و حفظ قرآن وجود دارد. اگر بودجه‌ای در اختیار فعالان قرآنی قرار بگیرد تا شرایط را برای افراد مستعد به منظور آموزش زیر نظر اساتید مجرب و بین‌المللی آماده کند، قطعاً می‌توانیم موفقیت‌های بیشتری را کسب کنیم.

ناصری اضافه کرد: دوره‌هایی را که اساتید بین‌المللی در استان برگزار می‌‌کنند معمولاً کوتاه‌مدت هستند و اگر ممکن بود که در طولانی‌مدت از این اساتید استفاده کرد، قطعاً پیشرفت بیشتری می‌‌کردیم. نیاز به یک شورای تخصصی قرآنی داریم تا مسئولان و فعالان در آن گرد هم آیند و تصمیم‌گیری‌های جدی در بحث آموزش قرآن اتخاذ کنند. منابع مالی قرآنی استان بسیار زیاد است اما اینکه چه سختی‌هایی وجود دارد که مسئولان برای رفع مشکلات مؤسسات تلاش نمی‌کنند جای تأمل دارد.

غفلت از اساتید مجرب بومی

وی گفت: با اتحاد و همدلی بین فعالان و مؤسسات قرآنی سطح استان می‌توان به نحو احسن از نظرات مدیران مجرب، کارکرده و موفق این حوزه استفاده و نوآوری‌های بسیاری را در مؤسسات اجرا کرد. همه در مسیر خدمت به قرآن تلاش می‌کنیم و بر کسی پوشیده نیست که حرکت ما جهادی است و باید برای رسیدن به اهداف متعالی خود متحد شویم. خداوند در قرآن کریم می‌فرماید: «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا»، ما مشکلات و سختی‌هایی در مسیر تبلیغ و ترویج قرآن داریم اما همواره خداوند با ماست و قطعاً می‌توانیم با همفکری و همدلی، استان خود را به استانی قرآنی تبدیل کنیم. نیاز به اساتید بین‌المللی و کشوری داریم اما هنوز نتوانسته‌ایم از ظرفیت استان به نحو احسن استفاده کنیم. اساتید خوبی داریم که تجربیات فراوانی نیز دارند، مانند آقایان محسن زاده و جعفرزاده.

ناصری ادامه داد: متأسفانه برنامه‌ریزی‌های خوبی به منظور اعتمادسازی برای استفاده از ظرفیت استانی ایجاد نشده است. در این مسیر با فقر استاد مواجه بوده و اساتید انگشت‌شماری در استان داریم اما اگر همان‌طوری که برای اساتید تهرانی تبلیغات گسترده‌ای صورت می‌گیرد، برای اساتید بومی استان نیز تبلیغ می‌شد، قطعاً قرآن‌آموزان هرمزگان از این اساتید غافل نمی‌شدند. توفیق داشتم که در خدمت آنان باشم و سطح علمی این عزیزان بالاست.

وی تصریح کرد: نباید از فضای مجازی غافل شویم. حال که با ویروس کرونا مواجه هستیم با گسترش فعالیت‌های مجازی، می‌توانیم از اساتید کشوری و بین‌المللی کشور استفاده کنیم. اگر علاقه‌مندان در مرورگرها جستجو کنند می‌توانند از کلاس‌های آنلاین اساتید مجرب کشوری استفاده کنند. البته اساتید بین‌المللی و کشوری به‌واسطه اینکه قرآن‌آموزان بسیاری در کشور دارند به‌ صورت دائم و آن‌طور که باید و شاید در دسترس نیستند و بابد برای اساتید بومی تبلیغ کنیم.

پیشرفت قرآنیان به استفاده از اساتید بین‌المللی بستگی ندارد

مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و قرآنی آوای ملکوت میناب افزود: افراد می‌توانند با همین اساتید استانی نیز پیشرفت کنند و در عرصه‌های مختلف کشوری و بین‌المللی موفق باشند. متأسفانه قرآن‌آموزان، قاریان و حافظان استان فکر می‌کنند اگر زیر نظر استاد کشوری تمرین کنند موفق می‌شوند و موفق نشدن خود را در نبود اساتید کشوری و بین‌المللی می‌‌دانند. عدم پیشرفت به دلیل نبود تمرین درست و کافی است و اساتید فقط در رفع اشکال می‌توانند به قاریان و حافظان کمک کنند. اساتید بین‌المللی و کشوری زمانی که در استان حضور می‌‌یابند، اذعان دارند که هرمزگان از توانمندی‌های بالایی برخوردار است اما نبود تمرین‌ درست و حساب‌شده باعث شده که از عرصه‌های کشوری و بین‌المللی عقب بمانیم. اکنون نرم‌افزارها و کتاب‌های خوبی برای سطح ارتقای قرآن‌آموزان وجود دارد که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

ناصری تصریح کرد: در حال حاضر فعالیت‌های قرآنی هرمزگان سطح خوبی ندارد اما می‌توانیم استان را تبدیل به  دارالقرآن کنیم و چند سالی است که در این راستا فعالیت‌هایی را در شهرستان میناب آغاز کرده‌ایم. با همفکری فعالان قرآنی در این شهرستان قاریان زیادی را تربیت کردیم که در مؤسسات مختلف در حال فعالیت هستند. امیدواریم مسئولان استان در راستای اتحادی محکم در سراسر استان گام بردارند و مؤسسات و فعالان قرآنی را به هم نزدیک کنند تا در این حوزه استانی قوی باشیم، زیرا با ساز ناسازگاری آن‌ها نمی‌توانیم هیچ‌کدام از اهدافمان را پیش ببریم. هر زمان برای پیشبرد کاری نزد مسئولان رفتیم با سازهای مخالف زیادی مواجه شدیم و آنان آن‌طور که باید و شاید همراه ما نیستند. از این رو عقب‌ مانده‌ایم. از طریق برنامه‌های جدید و نوآوری‌هایی که خواهیم داشت، می‌توانیم ظرفیت خود را به کشور نشان و توانمندی‌هایمان را افزایش دهیم و لازمه آن اعتماد، همکاری و همیاری مسئولان است.

راه‌های زیادی برای جذب بودجه‌ قرآنی وجود دارد

مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و قرآنی آوای ملکوت میناب ادامه داد: حرف همیشگی مسئولان این است که بودجه نداریم، درحالی‌که راه‌های زیادی به منظور جذب بودجه برای فعالیت‌های قرآنی وجود دارد. هرمزگان بسیار غنی است و ما در این استان کارخانه‌ها، شرکت‌ها و صنایع ملی قوی‌ای داریم که حتی نظیرشان در خاورمیانه نیست. اگر بتوانیم با همفکری آنان از کمک‌های صنایع بهره‌مند شویم، می‌توانیم موفقیت‌ بسیاری کسب کنیم.

ناصری با تأکید بر اینکه با جذب بودجه از صنایع هرمزگان دسترسی خوب و همیشگی به اساتید کشوری و بین‌المللی قرآنی مهیاست، بیان کرد: هرساله بودجه‌هایی مختص فعالیت‌های قرآنی به اداره کل ارشاد هرمزگان تعلق می‌گیرد که باید در مورد واگذاری این بودجه‌ها به امور قرآنی برنامه‌ریزی دقیقی صورت بگیرد. معمولاً بودجه‌هایی که در سال‌های گذشته به این اداره تعلق می‌گرفت به دلیل استفاده نکردن عودت داده می‌شد. انتظار می‌رود این بودجه‌ها به‌صورت منسجم در اختیار مؤسسات قرآنی قرار بگیرد تا برای حل مشکلات آنان استفاده شود.

وی اظهار کرد: استقبال مردم از فعالیت‌های قرآنی در شهرستان میناب خوب بوده و تا جایی که توانستیم در این زمینه کار کردیم و مردم نیز همیشه همراه بوده‌اند، به خصوص در جذب منابع مالی برای برگزاری محافل قرآنی از طریق کمک‌های مردمی ‌توانستیم دو محفل بسیار بزرگ قرآنی را در این شهرستان برگزار کنیم که نظیرش را در استان هرمزگان ندیده بودم. هر جا از مردم خواسته‌ایم برای اجرای برنامه‌های قرآنی کمک کنند، همان‌طور که برای مراسم عزاداری امام حسین(ع) هزینه می‌کنند، در این حوزه نیز همراه ما هستند.

لزوم انقلاب قرآنی

این فعال قرآنی تصریح کرد: برای جذب بیشتر مردم به سمت قرآن می‌توان از تجربه استان‌های دیگر استفاده کرد. در شهرهای بزرگ حتی مبلمان شهری و دیوارنویسی‌ها قرآنی است. شهرداری می‌تواند با هزینه‌هایی بسیار کوچک در این راستا گام بردارد. گاهی یک آیه قرآن که توسط فردی از روی دیوارهای شهر خوانده شود، می‌تواند زندگی‌اش را دگرگون کند و این از معجزات قرآن است. اداره اوقاف نیز با بودجه‌ها و موقوفات قرآنی که در اختیار دارد، می‌تواند فعالیت‌های خوبی را برای تبلیغ و ترویج قرآن در شهرها انجام دهد. تبدیل هرمزگان به یک استان قرآنی میسر نمی‌شود، مگر با همت فعالان قرآنی و کمک مسئولان. گاه مسئولانی تفکر قرآنی داشته‌اند اما نیاز است که همه مسئولان در این مسیر گام بردارند. برگزاری محافل انس با قرآن همراه با نوآوری و تنوع و استفاده از قاریان بین‌المللی و گروه‌های تواشیح در این محافل می‌تواند تأثیر بسزایی در ترویج فرهنگ قرآنی داشته باشد. اعتماد به مردم و کمک گرفتن از آن‌ها در برگزاری مراسم و محافل قرآنی نیز بسیار مؤثر است.

مدیرعامل مؤسسه فرهنگی و قرآنی آوای ملکوت میناب در پایان بیان کرد: استان هرمزگان نیاز به انقلاب قرآنی دارد و من به‌عنوان خادم مردم در امور قرآنی هرچه در توان دارم در این مسیر می‌گذارم. قطعاً به‌تنهایی موفق نخواهم بود و تمام توانم را برای ایجاد یک اتحاد قوی بین فعالان و مؤسسات سطح استان به کار می‌گیرم. همکاران من در استان می‌توانند روی همراهی من و مؤسسه قرآنی آوای ملکوت حساب کنند. اگر همه افرادی که در زمینه‌های قرآنی موفق هستند به میدان آمده و تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهند به‌واسطه این تبادل اطلاعات می‌توانیم استانی قوی در فعالیت‌های قرآنی داشته باشیم.

انتهای پیام
captcha