کد خبر: 4074450
تاریخ انتشار : ۰۸ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۸

ضرورت رعایت موازین بهداشتی در مراسم عزاداری و توزیع نذورات

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان موازین و پروتکل‌های بهداشتی در مراسم عزاداری و همچنین توزیع نذورات به صورت غذای گرم را تشریح و بر ضرورت رعایت آن توسط هیئات مذهبی و مردم تأکید کرد.

لوزم رعایت پروتکل های بهداشتی در مراسم عزاداری

به گزارش ایکنا از هرمزگان، دکتر عبدالجبار ذاکری، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان، امروز، 8 مردادماه، در جمع خبرنگاران، ضمن تسلیت ایام سوگواری سرور شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، اظهار کرد: با توجه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام محرم و صفر اهمیت سلامت عزاداران این را می‌طلبد که مدیریت کنترلی و پیشگیری به ویژه کنترل عوامل محیطی در راستای حفظ و ارتقای سلامت عزاداران با  اولویت کنترل بیماری کووید ۱۹(اُميكرون) و توجه به توسعه واکسیناسیون دوزهای یادآور به‌صورت جدی مورد توجه قرار گیرد.

وی تصریح کرد: عدم رعایت موازین بهداشتی در توزیع نذورات به صورت پخت غذا، در مراسم عزاداری، در مساجد، تکایا و هیئت‌ها و موکب‌ها می‌تواند موجب بروز بیماری‌های مرتبط با آب و غذا به ویژه بیماری‌های عفونی روده‌ای شود و همچنین عدم رعایت بهداشت فردی و محیطی می‌تواند بیماری‌های مرتبط با محیط ازجمله بیماری‌های تنفسی به ویژه كوويد 19(اُميكرون)، آبله و التور را افزایش دهد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی پروتکل‌های بهداشتی در ایام عزاداری محرم را اعلام کرد و افزود: برنامه‌ریزی برگزاری مراسم ترجیحاً بر اساس طرح جامع مدیریت هوشمند در اماکن و فضاهای باز تکایا، حسینیه‌ها، مساجد و هیئت‌ها با رعایت فاصله‌گذاری و تجمعات حداقلی باشد. کاهش ساعات برگزاری مراسم به مدت حداکثر دو ساعت رعایت و دسته روی به صورت محلی انجام شود، جابجایی شهر به شهر دسته‌ها نیز ممنوع است.

ذاکری عنوان کرد: استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم با اولویت شخصی بودن است اما در غیر این صورت با انجام گندزدایی قبل از استفاده شخص بعدی، منعی ندارد. بدیهی است مراسم سینه‌زنی و زنجیرزنی با رعایت فاصله ایمن و استفاده از ماسک در تجمعات مجاز است. رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در مراسم عزاداری، استفاده از ماسک به صورت مستمر، اجرای دقیق پروتکل‌های بهداشتی مرتبط با مراسم و نذورات ضروری است.

وی در پایان بر ضرورت تشدید نظارت بر اجرای پروتکل‌های بهداشتی مرتبط با عزاداری توسط بازرسین بهداشت محیط، تأکید کرد.

نکات بهداشتی ضروری در توزیع نذورات

دکتر ماشاالله مریدی، مدیر گروه سلامت محیط و کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز اظهار کرد: با هدف پیش‌گیری از بروز مشکلات بهداشتی و همه‌گیری بیماری‌های منتقله از آب و غذا به خصوص بیماری‌های واگیردار و شیوع ویروس کرونا، رعایت برخی نکات بهداشتی که در توزیع نذورات و اطعام دهی در مراسم عزاداری محرم صفر ضروری است.

وی بیان کرد: توصیه به توزیع نذورات به صورت بسته‌های خشک در درب منازل به اولویت منازل نیازمندان صورت پذیرد. در صورت پخت و پز باید هرگونه پخت و پز در مکانی با شرایط بهداشتی صورت گیرد و کلیه افراد درگیر در توزیع آب و غذا باید دارای کارت بهداشت و دارای کارت واکسن معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی (استفاده از  ماسک و دستکش) در هنگام ارائه خدمت ضروری است.

مدیر گروه سلامت محیط و کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اضافه کرد: مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و توصیه می‌شود از مواد غذایی مشمول بسته‌بندی که مورد تائید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی  استفاده شود. همچنین از فرآورده خام دامی با کشتار مجاز و یا بسته‌بندی شده که مورد تائید وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی استفاده شود.

مریدی ادامه داد: ذبح و قربانی در جلوی هیئت انجام نشود، از نمک‌های بسته‌بندی یددار تصفیه  شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو در تهیه و پخت و پز پخت غذا و برنج استفاده شود. در تهیه غذا از ظروف مناسب و همچنین روغن‌های دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود. در نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی خودداری شود و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از 2 ساعت باید مواد غذایی پخته در زیر ۴ درجه سانتی‌گراد یا بالای ۶۳ درجه سانتی‌گراد (روی شمعک گاز) نگهداری شود تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد.

وی با تأکید بر اینکه از بسته‌بندی مواد غذایی بیش از ۲ ساعت قبل از مصرف خودداری شود، عنوان کرد: بعضاً هیئت‌ها و نذر دهنده‌ها غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران به اشتباه بسته‌بندی می‌کنند که این کار باعث به خطر افتادن سلامتی عزادارن می‌شود.

مدیر گروه سلامت محیط و کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با اشاره به اینکه از نگهداری  مواد غذای خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و سردخانه خودداری شود و از آب آشامیدنی سالم  در تهیه غذا استفاده شود، بیان کرد: در صورت استفاده از ظروف یک‌بارمصرف برای توزیع مواد غذایی گرم از ظروف یک‌بارمصرف مناسب دارای مجوز از معاونت  غذا دارو با اولویت ظروف بر پایه گیاهی استفاده شود و از استفاده از ظروف یک‌بارمصرف فاقد مجوز و مشخصات و همچنین ظروف پلی استایرنی (ظروف پلاستیکی شفاف و نازک) در توزیع نوشیدنی گرم و غذای پخته شده خودداری صورت گیرد.

مریدی در پایان با تأکید بر اینکه توزیع‌کنندگان نذورات جداً از توزیع آب، شربت و شیر فاقد بسته‌بندی در بین دسته‌های عزاداری و یا در مراسم خودداری کنند، یادآور شد: ضمن رعایت نظافت شستشو و گندزدایی مستمر سرویس‌های بهداشتی، نسبت به نصب سیستم لوله‌کشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع محتوی مایع دستشویی اقدام شود. همچنین پسماندهای تولید شده به صورت بهداشتی جمع‌آوری، انتقال و دفع شوند به ویژه در کنار ایستگاه‌های صلواتی، سطل و یا کیسه جهت جمع‌آوری مرتب ظروف و لیوان‌های یک‌بارمصرف استفاده شده، نگهداری شود.

انتهای پیام
captcha