کد خبر: 4058595
تاریخ انتشار : ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۱

افزايش فرزندآورى با ترویج سبک زندگی اسلامی

کارشناس فرهنگی امور بانوان اداره‌کل تبلیغات اسلامی هرمزگان معتقد است توجه به سبک زندگى اسلامی، ترويج فرهنگ ازدواج و فرزندآوری و تبیین اهمیت مسئله جمعیت در افزايش نرخ فرزندآورى مؤثر است.

هوشمند کارشناس فرهنگی استان هرمزگان

معصومه هوشمند، کارشناس فرهنگی امور بانوان اداره‌کل تبلیغات اسلامی استان هرمزگان، در گفت‌وگو با ایکنا از هرمزگان، فرزند‌آورى را مربوط به سبک زندگى افراد دانست و اظهار کرد: سبک زندگى ارتباط مستقيمى با نوع نگاه انسان به ازدواج و سن ازدواج دارد و سن ازدواج هم در افزايش و يا كاهش طول باردارى و تعداد فرزندآورى مؤثر است.

وی ادامه داد: از سال ١٣٣٥ براى اولين بار بحث سرشمارى در ايران مطرح شد و جمعيت كشور بالغ بر ١٩ ميليون نفر بود و ٤٢ درصد جمعيت زير ١٥ سال داشتيم كه نشان می‌داد روند رشد جمعيت در ايران بسيار بالاست و كارشناسان تعبير به انفجار جمعيتى كردند. پس از افزايش رشد جمعيت در دهه 60 سیاست‌های تنظيم خانواده پیش‌بینی و به‌طور جدى روى اين مسئله كار شد.

هوشمند بیان کرد: در واقع سبک زندگى مردم در ايران و شايد كل جهان تحت تأثیر قرار گرفت و نگاه به مقوله فرزندآورى تغيير پيدا كرد و به اين‌گونه ما شاهد كاهش جمعيت طى سال‌ها بعد از انقلاب بوديم. براساس سرشماری‌هایی كه انجام شده از سال ١٣٩٠ تا ١٣٩٥ متوسط رشد ساليانه جمعيت ١/٢٤ بوده و در واقع ما حتى جانشينى را هم نتوانسته‌ایم پوشش دهيم.

وی اضافه کرد: امروز شاهد رقم خوردن وضعيت بحرانى در بحث جمعيتى هستيم تا آنجا كه طى ٤٠ سال آينده جزء كشورهاى پير دنيا بعد از كشور ژاپن خواهيم بود كه موقعيت ايران را هم از نظر آسيايى و هم منطقه‌ای از بعد امنيتى و نيروى انسانى فعال، دچار خطر می‌کند. این در حالى است كه كشورهاى اطراف ايران جزء كشورهاى جوان هستند و قريب به ٤٠ درصد جمعيت ما كهولت سن و سالمندى را پشت سر می‌گذارند.

این کارشناس فرهنگی در خصوص نقش جوانان و نيروى سالم در پيشرفت و رشد كشور، بیان کرد: جوانان منبع نيروى انسانى كارآمد در كشور هستند و كارهاى زيادى را می‌توانند در جهت پيشرفت كشور انجام دهند. به همين علت سال‌های اخير در بيانات مقام معظم رهبرى(مدظله‌العالی) اشاره به بحث جوان‌گرایی و جوان‌سپارى در بخش‌های مختلف و سپردن مسئوليت به آن‌ها می‌شود.

تعالى كشور در سايه ازدواج سالم و فرزندآوری امکان‌پذیر است

وی ادامه داد: در واقع به‌واسطه نسلى نو، پرانگيزه و آرمان‌گرا می‌توانیم به اهداف بزرگ در كشورمان دست پيدا كنيم. در اين ميان باید براى پرورش چنين نيروى مؤثر، کارآمد و فعال، بسترى در جهت ايجاد آرامش روحى، روانى و فكرى اين افراد فراهم كنيم و اين مهم حاصل نمی‌شود مگر در سايه ازدواج سالم، آسان و آگاهانه تا افراد از اين طريق به پختگى و ثبات شخصيت برسند، شخصيت اجتماعى خود را در دل جامعه پيدا كنند و با اين خاطر آسوده می‌توانند در پيشرفت و تعالى كشور اثرگذار باشند.

این کارشناس امور بانوان با اشاره به جايگاه مادران و نقش حمايتى از آن‌ها، اظهار كرد: نقش مادران در خانواده و نقش حمايتى كه از آن‌ها می‌توان انتظار داشت در سلامت روان و بهداشت فردى خود مادر و ساير اعضاى خانواده بسيار مهم است. يک مادر سالم از نظر جسمى و روانى می‌تواند فرزندان مفيدى براى جامعه تربيت كند.

هوشمند اضافه کرد: اسلام به همه جنبه‌های تربيتى انسان توجه كرده است؛ درباره مسائل قبل تولد، حين تولد و پس از تولد دستوراتى از منظر دينى داريم كه رعايت و اجراى اين دستورات به تربيت انسان سالم و صالح منتهى می‌شود كه براى جامعه مفيد خواهد بود. لازمه رسيدن به چنين هدفى توجه به سلامت جسمى و روان يک مادر، چه در دوران باردارى و شيردهى و چه پس از آن است تا با خيالى آسوده به امورات خانه و فرزندان رسيدگى كند.

وی بیان کرد: اين موضوع هم در مورد مادران خانه‌دار و هم شاغل صدق می‌کند و پرداختن به بعد اجتماعى و برنامه براى اوقات فراغت و سلامت آنان مأمن امن خانواده را تضمين كرده و بستر را براى رشد جامعه فراهم می‌کند. در خانواده پدر و مادر مسئول تربيت فرزند هستند اما نقش مادر به مراتب پررنگ‌تر و اثرگذارتر است؛ زيرا مادر با ریزبینی و مديريت، شرايط روحى و جسمى فرزند را در نظر می‌گیرد.

نقش اجراى درست قانون حمايت از خانواده در افزايش نرخ فرزندآورى

این کارشناس فرهنگی اجراى درست قانون حمايت از خانواده را در افزايش نرخ فرزندآورى مؤثر دانست و تصريح كرد: از سال ١٣٨٠ مرتباً در فرمايشات مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) به بحران كاهش جمعيت و اثرات منفى آن اشاره و تأکید شده است و با گذشت سال‌ها اتفاقى در جهت تغيير روند كاهشى صورت نگرفته و حمايتى از خانواده‌ها نشده است. چنانچه اين قانون به‌درستی اجرا شود در جامعه اثرگذار خواهد بود.

هوشمند اضافه کرد: توجه به سبک زندگى ایرانی ـ اسلامی، تبیین ارزشمندى ازدواج و ترويج فرهنگ ازدواج نقش اساسى در این زمینه دارد. قاعدتاً اگر فرهنگ ارزشمندى ازدواج براى جوانان تفهيم شود و تشكيل خانواده صورت پذيرد، کمک‌کننده خواهد بود. هرچند براى ايجاد ازدواج پايدار و افزايش نرخ فرزندآورى، آموزش مهارت‌های لازم براى تشكيل و استحكام بنيان خانواده و نقش حمايتى دولت در اين زمينه را می‌طلبد در اين بين سبک زندگى اسلامى و ترويج ارزشمندى ازدواج در مقوله فرزندآورى مؤثر است.

ضرورت فرزندآوری در روایات

وی با اشاره به بعد دينى و بازگویی روايات و احاديث در زمينه ازدواج و فرزندآورى، بیان کرد: در همين ارتباط توصیه‌هایی از پيامبر(ص) داريم كه در بحث ازدواج تأکید داشتند با دخترانى ازدواج كنيد كه فرزندآور باشند، در حديث ديگرى پيامبر اكرم(ص) فرمودند: «پنج نفر از دنيا رفتند كه پرونده آن‌ها در دنيا بسته نشده و دائماً به آنان ثواب می‌رسد؛ شخصى كه در دنيا درختى كاشته باشد، شخصى كه چاه آبى براى مردم حفر كرده باشد، فردى كه مسجدى بنا كرده باشد، فردى كه قرآنى را نوشته و در آخر شخصى كه فرزند شايسته پس از خود به جا گذاشته باشد.»

هوشمند ادامه داد: اين نشان می‌دهد كه مرتباً در اسلام به مقوله سنت ازدواج و طلب فرزند تأکید می‌شده و صلاح دنيا و آخرت انسان در آن است. از امام موسى كاظم(ع) نقل شده است: «انسانى نمی‌میرد در حالى كه جانشينى براى خود در دنيا گذاشته باشد» و از امام سجاد(ع) نقل شده كه فرمودند: «از سعادت مرد اين است كه محل تجارتش در محل سكونت خودش باشد، دوستانى شايسته در اطرافش باشند و اينكه فرزندانى داشته باشد كه از آن‌ها يارى بگيرد.»

این کارشناس فرهنگی اضافه کرد: همچنین امام باقر(ع) فرمودند: «از سعادت مرد اين است كه براى او فرزندى باشد كه بين او و فرزندش از قبيل شكل و خلق و خوى و خصوصيات شباهت باشد.» يكى از موضوعاتى كه در روايات دينى ما به آن اشاره شده بحث تربيت فرزند صالح است، در واقع در حالى كه سنت ازدواج و فرزندآورى مسئله بسيار مهمى است، پرورش فرزند نيكو هم به‌طور خاص مورد توجه و تأکید بوده است.

وی در پایان یادآور شد: كودكان مانند درختى نيستند كه اگر كج شد بدون استفاده بمانند، بلكه تلاشى كه خانواده و جامعه در پرورش انسان مفيد و سالم و فعال به‌كار می‌برد، می‌تواند در آينده كشور و رشد و تعالى آن تعيين‌كننده باشد. در اين بين به نقش غیرقابل انكار مادران به‌صورت ويژه پرداخته شده كه در تربيت صحيح و شكوفايى استعدادهاى فرزندان نقش اصلى را بر عهده دارند و بر فرزندان است كه با فراگرفتن مهارت‌های لازم و مناسب در جهت مطلوب حركت كنند.

انتهای پیام
captcha