کد خبر: 4036104
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۱۹

محرومیت‌زدایی نیازمند فرهنگ‌سازی و توانمندسازی است

عضو شبکه کارآفرینی هرمزگان با بیان اینکه نیکوکاری و محرومیت‌زدایی تنها اهدای بسته‌های حمایتی نیست، گفت: نیازمندان بیشتر از یارانه و تسهیلات به فرهنگ‌سازی و توانمندسازی نیاز دارند.

درخشان عضو شبکه کارآفرینی هرمزگان

مهدی درخشان، مسئول مرکز نیکوکاری غدیر و عضو شبکه کارآفرینی هرمزگان در حاشیه رویداد «روایت همدلی» که توسط سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی استان هرمزگان برگزار شد، در گفت‌وگو با ایکنا از هرمزگان، اظهار کرد: در سال 1386 با دوستی در محله کمربندی بندرعباس از خانه‌ای بازدید کردیم که در آن خانمی سرپرست خانوار با فرزندانش زندگی می‌کرد و در گرمای تابستان کولری در منزل نداشتند.

وی ادامه داد: از همان زمان جرقه‌ای در ذهن من ایجاد شد و آرزو داشتم روزی بتوانم 5 کولر به 5 خانواده بدهم. حدود 9 سال بعد با دوستی آشنا شدم و یک مرکز نیکوکاری به نام جمعیت نیکوکاری مثبت راه‌اندازی کردیم. تصمیم گرفتم آرزوی قدیمی خود را برآورده کرده و 5 کولر برای 5 خانواده تهیه کنم.

مسئول کانون کسب و کار کانون قدس رضوی در هرمزگان ادامه داد: پویشی به نام نونوار راه‌اندازی و به این منظور مبلغی را جمع‌آوری کردیم. در آن سال 72 کولر نو و دست دوم سالم تهیه شد. سال بعد مرکز نیکوکاری غدیر را در محله گلشهر بندرعباس راه‌اندازی کردم و 92 کولر به مردم نیازمند استان اهدا کردیم. سال گذشته نیز پویشی تحت عنوان نذر امام حاضر طراحی کردیم و توانستیم 110 کولر تهیه و به نیازمندان استان اهدا کنیم.

درخشان تصریح کرد: در کارهای موردی دیگری نیز چون کمک به بیماران، تهیه یخچال برای نیازمندان و... ورود کردیم. طی برنامه‌ها و بازدیدهایی که از مناطق مختلف داشتیم متوجه شدیم نمی‌شود تا ابد به این نیازمندان کولر، یخچال و بسته‌های معیشتی هدیه کنیم و باید گامی در راستای توانمندسازی آنان برداریم. در ابتدا تصور می‌کردیم اگر بگوییم شغلی برایشان ایجاد می‌کنیم، خیلی استقبال خواهند کرد اما وقتی به این مسیر ورود کردیم اصلاً این‌طور نبود.

وی اضافه کرد: مرکز نیکوکاری غدیر با مجوز کمیته امداد امام خمینی(ره) استان هرمزگان، همچنان کار خود را ادامه می‌دهد اما تصمیم گرفتیم به سمت ایجاد اشتغال و کسب و کارهای پایدار برای خانواده‌های نیازمند برویم. از این رو با تعدادی از دوستانم یک شبکه کارآفرینی در استان ایجاد کردیم. من تحصیلاتم را در دانشگاه علمی و کاربردی جهاد دانشگاهی گذراندم که ذهن من را روی کسب و کار و ایده‌های مختلف باز کرد. از این رو مرکز نیکوکاری شبکه کارآفرینی هرمزگان را با مجوز کمیته امداد امام خمینی(ره) راه‌اندازی کردم.

عضو شبکه کارآفرینی هرمزگان ادامه داد: با کمیته امداد و بهزیستی صحبت و فراخوان‌هایی برای افراد بیکار ارائه کردیم اما متأسفانه استقبال زیادی از آن نشد. خیلی عجیب است که عمده افرادی که به ما مراجعه می‌کنند انتظار دارند ما آن‌ها را بر سر کاری اداری قرار دهیم و اکثریت نیز به دنبال کار اداری هستند.

درخشان بیان کرد: طبق قانون دولت هیچ وظیفه‌ای برای ایجاد اشتغال در کشور ندارد اما دولت‌ها در زمانی که روی کار می‌آیند قول و قرارهایی را به مردم می‌دهند که از پس آن برنمی‌آیند و تنها توقعاتی ایجاد می‌کنند. بعد از چندین سال فعالیت به این نتیجه رسیده‌ام که وام و تسهیلات و قول دادن باعث ایجاد شغل نمی‌شود.

وی افزود: برای مثال اینکه ارگانی می‌گوید در منطقه‌ای هزار چرخ‌خیاطی اهدا کردیم و به دنبال آن هزار شغل ایجاد شد؛ در حالی که چرخ‌خیاطی خریدن و آموزش خیاطی نیز شغل نیست. این یک زنجیره است که باید تکمیل باشد. اگر با آموزش مشکلات حل می‌شد اکنون باید با آموزش‌های مختلف سازمان فنی و حرفه‌ای و دیگر نهادهای آموزشی، مشکل اشتغال ما حل می‌شد.

عضو شبکه کارآفرینی هرمزگان اظهار کرد: چرخ‌خیاطی برای فرد نیازمندی تهیه و آموزش خیاطی به او داده می‌شود. فرد کار خود را آغاز می‌کند اما متوجه می‌شود بازار کاری ندارد از این رو موسسه ما به سمت ایجاد بازار برای کسب و کارهای خانگی رفت که عمدتاً متشکل از بانوان سرپرست خانوار است.

درخشان عنوان کرد: از سوم تا 7 بهمن‌ماه با همکاری شهرداری بندرعباس نمایشگاهی در راستای تأمین بازار فعالین راه‌اندازی کردیم و 100 نفر از شاغلان مشاغل خانگی تحت پوشش، محصولات خود را برای عرضه به نمایش گذاشتند. نیکوکاری تنها اهدای بسته غذایی و کولر و یخچال به مردم نیست بلکه باید آنان را توانمند کرده و برایشان کسب و کار و بازار کار ایجاد کنیم.

وی بیان کرد: خیرینی پای کار آمدند و گفتند به کسب و کارهایی که ما معرفی کنیم وام قرض‌الحسنه می‌دهند. گاه افرا کاری را آغاز کرده‌اند و به مبلغی نیاز دارند و ما نیز به این افراد کمک می‌کنیم اما از افرادی که تا صحبت از کسب و کار می‌شود از تسهیلات سؤال می‌کنند، حمایت نمی‌کنیم. تسهیلات در مرحله سوم راه‌اندازی کسب و کار قرار دارد، ابتدا باید توانایی‌های روانی و جسمی فرد سنجیده، سپس ایده پردازی شود، شغلی برایش انتخاب شود و در نهایت مسئله تسهیلات مطرح می‌شود.

عضو شبکه کارآفرینی هرمزگان بیان کرد: بسیاری از افراد تسهیلاتی را دریافت کرده و با آن کارهای دیگری انجام می‌دهند، در حالی که تسهیلات مشاغل خانگی نباید به ماشین و طلا تبدیل شود. اگر قرار بود با ارائه تسهیلات شغلی ایجاد شود امروز مشکل بی‌کاری حل شده بود. دولت 20 سال است که وام‌های متعددی ارائه کرده که در بهترین حالت به کسب و کارهای یکی دو ساله تبدیل شده‌اند که عمدتاً شکست می‌خورند.

درخشان بیان کرد: در حال حاضر کار ما برگزاری رویدادها و نمایشگاه‌های محصولات خانگی است و در هفته سوم اسفندماه نیز رویدادی را برای ارائه محصولات تولیدی مشاغل خانگی زنان سرپرست خانوار در تهران و با همکاری شهرداری منطقه 12 برگزار کنیم.

وی اظهار کرد: یکی از دغدغه‌های من مسئله یارانه است. این 45 هزار تومان دیگر ارزشی ندارد و دردی از مردم نیز دوا نمی‌کند. جدیداً شنیده‌ام که می‌خواهند یارانه بنزین بدهند که در صورت اجرایی شدن آن، تیر آخر نیز به کسب و کارها شلیک می‌شود. همین الان در مناطق محروم استان جوانان به جای راه‌اندازی کسب و کار و فعالیت، تقاضا دارند تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار بگیرند.

عضو شبکه کارآفرینی هرمزگان یادآور شد: ما مشکلات فرهنگی بسیاری در این زمینه داریم و دولت نیز با دادن یارانه و تسهیلات به مشاغل و کسب و کارها ضربه می‌زند. رویکرد ما اکنون تأمین بازار برای افرادی است که در این شرایط تحریم برای خود شغل و تولید خانگی ایجاد کرده‌اند و دسترسی به بازار ندارند. خوشبختانه طرح ملی مشاغل خانگی جهاد دانشگاهی نیز بسیار مؤثر عمل کرده و به صورت رایگان آموزش‌هایی در زمینه کسب و کار ارائه می‌دهد.

انتهای پیام
captcha