کد خبر: 1403591
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۳

پیشرفت 40 درصدی بزرگترین مسجد کشور در بندرعباس

گروه فعالیت‌های قرآنی: نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: روند ساخت بزرگترین مسجد کشور در بندرعباس 40 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از هرمزگان، عباس مؤمن‌آبادی، نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه ظهر دوشنبه، پانزدهم اردیبهشت در نشست خبری اظهار کرد: همانطور که در نشست با مدیران رسانه‌ها وعده داده بودم این نشست را با هدف رونمایی از جزئیات طرح ساخت مسجد جامع بندرعباس و با هدف اطلاع‌رسانی به مردم فهیم استان برگزار کردیم.

وی با اشاره به توقف عملیات اجرایی ساخت مصلی بندرعباس طی سنوات گذشته و اظهار گلایه مردم متعهد بندرعباس اظهار کرد: پس از بررسی موضوع توسط دفتر مقام معظم رهبری و شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور، طی جلساتی که با حضور حجت‌الاسلام تقوی، ریاست شورای سیاست گزاری ائمه جمعه و آیت‌الله نعیم‌آبادی، نماینده ولی فقیه و سایر مسئولان ذیربط در استان و تهران برگزار شد تصمیماتی از جمله فروش مجتمع نور اتخاذ و نهایتا با ابلاغ نمایندگی از سوی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه مسئولیت پیگیری و تعیین تکلیف مصلی به اینجانب محول شد.

مؤمن‌آبادی افزود: در پی صدور حکم نمایندگی همراه با گزارش سه نفر کارشناس رسمی دادگستری در خصوص ارزش عرصه مجتمع نور پیشنهاداتی هم به محضر ریاست شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور ارسال کردم.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: به موازات پیگیری پیشنهادات به این جمع‌بندی رسیدیم که بندعباس فاقد مسجد جامع است و بهتر این است به جای ساخت مصلی مسجدی با مشخصات فنی جدید برای نماز جمعه بسازیم که این ایده با نماینده محترم ولی فقیه و مسئولان دیگری هم مطرح شد.

مؤمن‌آبادی اظهار کرد: پس از قطعی شدن و موافقت با پیشنهادات اینجانب و ساخت مسجد جامع، اولین اقدام انتخاب مشاوری بود که از تجربه و سوابق طراحی مسجد در سطح ملی و حتی فراملی برخوردار باشد که خوشبختانه این کار در فاصله زمانی کوتاهی انجام و برنامه طراحی مسجد آغاز شد.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گفت: از آنجاییکه تأکید داشتیم از سازه‌ای که قبلا برای مصلی ساخته شده بود استفاده کنیم، پس از آزمایشات مجدد خاک و بررسی وضعیت زیرسازه با توجه به روان گرایی خاک با حفر قریب به 2166 گمانه 4 تا 12 متری در عمق زمین و تزریق حدود 2000 تن سیمان در زیر سازه با بهره‌گیری از روش‌های جدید علمی و فنی ابتدا زیر سازه تقویت و بهسازی شد و با ابلاغ نقشه‌های مسجد در مورخ دهم خرداد ماه نود و دو عملیات اجرایی ساخت مسجد جامع رسما آغاز شد.

وی بیان کرد: آنچه امروز مردم شاهد آن هستند محصول 10 ماه فعالیت بی‌وقفه و شبانه‌روزی ده‌ها تیم اجرایی اعم از مشاور، ناظر، پیمانکار و همکاران آنهاست که با قاطعیت می‌گوییم این حجم پیشرفت فیزیکی در پروژه‌ای با این وسعت در کشور کم‌نظیر است.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با بیان اینکه تلاش برای تکمیل مسجد جامع بندرعباس را با بهره‌گیری از بهترین امکانات تکلیف شرعی خود می‌دانیم اظهار کرد: از اینکه توفیق یافتم مأمور ساخت مکانی برای برگزاری نماز جمعه و سایر برنامه‌های مذهبی بندرعباس شوم خداوند را شاکرم و به مردم عزیز استان قول می‌دهم همه توان و اعتبار خودم را در این مسیر بکار گیرم.

مؤمن‌آبادی مهمترین نکاتی که در طراحی مسجد جامع بندرعباس مورد تأکید بود را پیش‌بینی کلیه نیازهای مرکز استان برای تجمعات ایام محرم و عزاداری سالارشهیدان، شبهای قدر، مراسم اعتکاف، جشن ها و... حذف فضاهای غیر ضروری از جمله کتابخانه و سالن اجتماعات، تلاش برای به حداکثر رساندن فضای برگزاری نماز با توجه به نیازهای آینده مرکز استان و به عبارتی آینده نگری جدی در طراحی مسجد، توجه به الگوهای بومی و اقلیم منطقه، بررسی محاسن و معایب مساجد ساخته شده در کشور و جهان اسلام و برنامه‌ریزی برای ساخت یک مسجد با مشخصات بین‌المللی و با بهره‌گیری از بهترین امکانات و تکنولوژی روز در طراحی و ساخت مسجد عنوان کرد.

وی بیان کرد: به موازات این کار تعیین ارکان پروژه شامل انتخاب شرکتهای مشاور، ناظر، پیمانکار، مالی انجام و خدا را شاکریم که ارکان اصلی پروژه ساخت مسجد جامع بندرعباس اعم از تیمهای مشاور، ناظر و پیمانکار که در قالب 6 گروه و شرکت در حال فعالیت هستند به لحاظ تعهد، تجربه و تخصص از بهترین‌های استان و کشور هستند.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه بیان کرد: عده‌ای که مایل به اتمام مکانی برای نماز جمعه بندرعباس نبوده و نیستند همچنان با طرح سؤالات انحرافی در ذهن مردم دنبال مانع تراشی و شیطنت هستند اما یقیتا مردم متدین و صبور بندرعباس با مقایسه کارهای انجام شده طی 10 ماه گذشته و قبل بهترین قضاوت‌کنندگان خواهند بود.

وی با دعوت از کسانیکه ادعای دلسوزی برای فرهنگ کشور و هرمزگان دارند افزود: بیایید همکاری را جایگزین حسادت و بی مهری ها کنید و با گذشت بیش از 3 دهه فرصت دهید مکانی را برای نماز جمعه و سایر برنامه های مذهبی آماده کنیم که در شأن مردم و کشور باشد.

مؤمن‌آبادی بیان کرد: اگر قرار بود با حرف و وعده دادن اتفاقی بیفتد طی سه دهه گذشته افتاده بود، مگر امکان دارد بدون برنامه ریزی، پیگیری، پشتکار و تلاش اتفاق بزرگی رخ دهد؟ من اطمینان دارم مردم با دعای خیر خود پشتیبان ما هستند.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه به کمک‌های انجام شده توسط دولت به این طرح اشاره و بیان کرد: در حالیکه ماهیانه به طور متوسط 30 میلیارد ریال به پیمانکاران طرف قرارداد پرداخت کرده‌ایم تنها مبلغ دو میلیارد تومان از اعتبارات دولتی در دولت دهم به ساخت مسجد جامع کمک شد.

وی اظهار کرد: آقای دکتر رحمانی فضلی وزیر کشور در سفری که به‌مناسبت معرفی استاندار به استان داشتند وعده پرداخت 10 تا 15 میلیارد تومان اعتبار برای این طرح دادند و در سفر ریاست جمهور به استان هم  وزیر از عملیات اجرایی مسجد بازدید داشتندکه امیدواریم ایشان به وعده خودشان عمل کنند.

مؤمن‌آبادی همچنین گفت: در جریان سفر ریاست جمهور به استان، دکتر نوبخت معاون برنامه‌ریزی، شریعتمداری معاون اجرایی و یونسی مشاور ریاست جمهوری از عملیات اجرایی ساخت مسجد جامع بازدید کرده و در جریان نیازهای مالی ما قرار گرفتند که امیدواریم برای اتمام کار مسجد از مساعدت‌های دولت بهره‌مند شویم.

وی در خصوص قبور شهدای گمنام بیان کرد: به محض اتمام عملیات اجرایی مناره جنوب غرب، عملیات اجرایی مقبره شهدای گرانقدر شروع و معماری آن متناسب با معماری مسجد خواهد بود. کلیه هزینه‌های مربوط به مقبره شهدای گمنام تاکنون ازمحل اعتبارات مسجد انجام شده و برای تکمیل مقبره هم از همین محل انجام می‌گیرد.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در ارتباط با هیئت امنای مسجد جامع بندرعباس نیز گفت: با توجه به اینکه هنوز مسجد ساخته نشده است بنابراین انتخاب هیئت امناء موکول به اتمام مسجد است و فعلا برای عملیات اجرایی نیازی به انتخاب هیئت امناء نمی بینیم.

وی به چگونگی ارتباط بین مسجد جامع بندرعباس با مجتمع نور اشاره کرد و اظهار کرد: سهم مصلی بندرعباس در مجتمع نور بطور کلی پس از کارشناسی توسط کارشناسان رسمی دادگستری به یک نفر سرمایه گذار واگذار گردیده و درآمد حاصل از آن صرف عملیات اجرایی مسجد جامع شده است بنابراین هیچ گونه ارتباط مالی و اجرایی بین مسجد جامع و مجتمع نور وجود ندارد.

مؤمن‌آبادی در بخش دیگری از سخنان خود به جایگاه مسجد جامع بندرعباس در بین مساجد کشوراشاره کرد و افزود: در حال حاضر مسجد گوهرشاد با هفت هزار و 500 نفر ظرفیت بزرگترین مسجد کشور و دیگر مساجد تاریخی از جمله مساجد جامع تبریز، یزد، کرمان کبیر قزوین و امام اصفهان با میانگین حدود هزار و 500 نفر ظرفیت در رتبه‌های بعدی هستند مسجد جامع بندرعباس با ظرفیت مجموعا 21 هزار نفر در فضای سر پوشیده شامل 17 هزار نفر شبستان چهارهزار نفر رواقها، حدود سه برابر بزرگترین مسجد فعلی کشور یعنی گوهرشاد ظرفیت خواهد داشت.

وی مساحت کل زیربنای این مسجد را 22 هزار و 250 متر مربع عنوان و اظهار کرد: پیش‌بینی نیازهای خدماتی و تأسیساتی در مقیاس پروژه و با توجه به جمعیت نمازگزار تا حد مطلوب انجام شده است.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گنبد اصلی مسجد را جزو چند گنبد بزرگ مساجد جهان اسلام برشمرد و بیان کرد:: گنبد اصلی مسجد 42 متر، قطر بیرونی 36 متر و قطر داخلی 30 متراست، ارتفاع گنبدهای فرعی 26 و قطرداخلی گنبدهای فرعی 15 متر می‌باشد.

وی اظهار کرد: در ساخت مسجد به نماد تشیع و باورهای دینیمان توجه شده و تعداد گنبدهای مسجد را 5 عدد به نیت و نام 5 تن آل عبا طراحی و اجرا شده است. تعداد دربهای مسجد در قسمت شمالی و جنوبی مجموعا 28 عدد است 14عدد در شمال و 14 عدد در جنوب به نیت و نام 14 معصوم طراحی و در حال ساخت و اجرا است.

مؤمن‌آبادی افزود: تعداد هفت عدد درب در قسمت شرقی مسجد طراحی گردیده که مجموع دربها را به 35 عدد میرساند انتخاب عدد هفت مشرف شدگان به سفر معنوی حج را به یاد سفر حج و هفت دور طواف کعبه و سعی صفا و مروه می اندازد.

وی با بیان اینکه حداقل ارتفاع سردربهای شمالی و جنوبی مسجد 24 متر طراحی و در حال اجرا می‌باشد افزود: همچنین امکان ورود و خروج از تمامی 35 درب پیرامونی با رعایت ضوابط ایمنی فراهم شده است.

مؤمن‌آبادی ارتفاع مناره‌های ضلع غربی مسجد و سمت قبله را 77 متر، ضلع شمال و جنوب را 58 متر و ترکیب سازه ها را بتنی و فلزی عنوان کرد.

وی با بیان اینکه برای اولین‌بار در مساجد کشور قوسهای اوگونی شکل که قدمت 1400 ساله در تاریخ معماری ایران دارد استفاده شده، بیان کرد: این قوسها حد فاصل درب شمالی و جنوبی مسجد طراحی و اجرا گردیده و به محض ورود به مسجد توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند.

مؤمن‌آبادی سازه فلزی مسجد را بالغ بر 4000 تن عنوان کرد و گفت: برای جلوگیری از خوردگی این سازه های عظیم تمهیدات لازم فنی اندیشیده شده است.

وی به ویژگی‌های تزئینات و معماری داخلی مسجد اشاره و بیان کرد: تلاش می‌شود از بهترین روشهای معماری اسلامی از جمله نقوش هندسی، گره‌کاری و تزیینات کاربندی با روشی جدید در داخل مسجد استفاده شود.

وی ادامه داد: از ویژگیهای منحصر به فرد این مسجد و با هدف رعایت مسائل بهداشتی واطمینان از طهارت فرشها براساس برنامه ریزی انجام شده متناسب با ظرفیت مسجد بالغ بر 21000 جاکفشی برای مسجد طراحی و اجرا خواهد شد به گونه‌ای که به هیچ‌وجه اجازه انتقال کفش به داخل مسجد داده نمی شود.

نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه اصول کلی حاکم بر مجموعه را براساس مقررات ملی ساختمان و همچنین تمهیدات مرتبط با تردد ناتوانان و کم توانان و پیش بینی نیازهای خدماتی و تاسیساتی را متناسب با ظرفیت و جمعیت نمازگذار در حد مطلوب و از نکات حائز اهمیت طراحی در کل مجموعه دانست.

وی گفت: با هدف اشراف نمازگزاران و مخاطبان خطبه‌های نماز جمعه و سایر برنامه‌هایی که از تریبون مرکزی مسجد پخش می‌شود، در دو طرف جایگاه و طبقه دوم LCDهای مناسبی پیش بینی و نصب خواهد شد.

مؤمن آبادی موقیت و جایگاه مسجد جامع بندرعباس در بین مساجد جهان اسلام را موکول به تعیین تکلیف طرح توسعه و چگونگی همکاری مسئولان استان با این بنای عظیم مذهبی کشور دانست و وعده داد در آینده در این ارتباط با مردم سخن بگوید.

وی با اظهار امیدواری توسعه صحن مسجد اظهار کرد: در صورت همکاری مسئولان استان و انجام فازهای 2 و 3 و با توسعه صحن مسجد ، هرمزگان با برخوداری از بزرگترین مسجد کشور این بار از منظر دینی به جهان اسلام معرفی شد.

captcha