امام سجاد(ع) مانع گرایش مردم به مادی‌گری شدند
کد خبر: 3707657
تاریخ انتشار : ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۱

امام سجاد(ع) مانع گرایش مردم به مادی‌گری شدند

گروه معارف- مدیر گروه تفسیر و علوم قرآنی مرکز آموزش‌های تخصصی حوزه علمیه اصفهان گفت: امام سجاد(ع) با بیان معارف اسلام ناب در قالب دعا سعی می‌کردند تا از غفلت جامعه نسبت به آرمان‌های توحیدی و گرایش به مادی‌گری جلوگیری کنند.

حجت‌الاسلام حمید الهی دوست، مدیر گروه تفسیر و علوم قرآنی مرکز آموزش‌های تخصصی حوزه علمیه اصفهان در گفت‌و‌گو با ایکنا از اصفهان اظهار کرد: امام سجاد(ع) بعد از واقعه کربلا قافله‌سالارعاشورائیان بودند و از کربلا تا کوفه، از کوفه تا شام، از شام تا مدینه و تا پایان عمر شریفشان در سال 95 ه.ق، با ارشادات و روشنگری‌ها و به ویژه گریه‌های جانکاهشان توانستند قیام سیدالشهداء(ع) را حفظ کرده و پیام عاشورا را به مردم برسانند و همین روشنگری‌ها بود که باعث شد سفره بنی‌امیه خیلی زود برچیده شود و در اواخر عمر امام سجاد(ع) مروانیان روی کار آمدند که آنها نیز تا اواخر عمر امام باقر(ع) مضمحل شدند.
وی با بیان اینکه امام سجاد(ع) معارف ناب دین را در قالب دعا برای مردم بازگو کردند، گفت: اگر چه مطالبی که ایشان در قالب دعا بیان کردند، قصه کربلا و عاشورا نبود، ولی خط کربلا و عاشورا خط توحید و اسلام ناب محمدی است و چون حضرت در شرایط خفقان به سر می‌بردند، معارف و آموزه‌های اسلامی را از طریق دعا منتقل می‌کردند که نمونه‌های آن دعای 54 صحیفه سجادیه، مناجات خمس عشر و دعای ابوحمزه ثمالی است که یادگارهای ماندگار امام سجاد(ع) به شمار می‌رود.

اظهار نیاز انسان به درگاه خدا نوعی عبادت و لذت معنوی است

مدیر گروه تفسیر و علوم قرآنی مرکز آموزش‌های تخصصی حوزه علمیه اصفهان بیان کرد: دعا و مناجات از نیازهای بشر است و انسان به کسی نیاز دارد تا بتواند با او درددل کند و خداوند متعال بهترین کسی است که می‌تواند همدم و مونس انسان باشد و سخنش را بشنود. اگر چه خداوند از نیازهای انسان آگاه است، ولی اظهار نیاز انسان به درگاه خدا نوعی عبادت و بندگی و لذت معنوی محسوب می‌شود.

الهی دوست ادامه داد: امام سجاد(ع) مسئله دعا در فرهنگ دینی را تقویت کردند که نقش به سزایی در اصلاح جامعه دارد، علاوه بر اینکه حضرت نکات تربیتی و اخلاقی ارزشمندی را در قالب دعا بیان کردند. صرف‌نظر از ارتباط با حضرت حق، تربیت افراد و سوق دادن آنها به سمت سخن گفتن با خدا، دعا کردن برای دیگران و توجه به حقوق آنها و تلاش برای اصلاح خود و جامعه، از جمله نکاتی است که امام سجاد(ع) از بیان دعا منظور داشتند.
وی افزود: امام سجاد(ع) با بیان معارف اسلام ناب در قالب دعا سعی می‌کردند تا از غفلت جامعه نسبت به آرمان‌های توحیدی و گرایش به مادی‌گری جلوگیری کنند، در واقع حضرت سعی در تقویت پایه‌های دین داشتند، اگر چه در دعاهای خود به اوضاع اجتماعی اشاره نمی‌کردند، چون این کار باعث می‌شد تا دشمن مانع بیان معارف دین از طریق دعا شود؛ بنابراین حضرت صراحتا به اوضاع سیاسی جامعه در دعاهای صحیفه سجادیه اشاره نمی‌کردند، ولی در عین حال پایه‌های اسلام ناب و تربیت انسان کامل در صحیفه سجادیه ترسیم و نیازهای جامعه بیان شده است.
حجت‌الاسلام الهی دوست خاطر نشان کرد: سجده‌های طولانی و عبادات فراوان امام سجاد(ع) در قالب دعا و نماز باعث شد تا ایشان لقب سیدالساجدین را دریافت کند. توجه به این مسئله که انسان بنده و مملوک خداست و باید در برابر او عبودیت کند و برای رشد و تعالی خود به مسائل معنوی نیاز دارد، به خوبی در دعاهای صحیفه سجادیه منعکس شده است و این فرصت برای امام سجاد(ع) فراهم شد تا بتوانند بعد دعا و توجه به مسائل بنیادین و کلیدی دین را تقویت کنند.

انتهای پیام

captcha